تکنیک های جنگ هوایی تغییر کرده است

بهمن ماه هر سال یادآور خاطره بیعت تاریخی کارکنان نیروی هوایی ارتش است که به دریای خروشان مردم ایران پیوستند و باحرکت تاریخی و سرنوشت ساز 19 بهمن 1357 و در دیدار پرشکوه با حضرت امام خمینی این حماسه و افتخار را در برگهای تاریخ نیروهای مسلح ثبت نمودند. در این موضوع و نیز درباره برنامه های آینده راهبردهای نیروی هوایی در منطقه و پروژه های خودکفایی و اقدامات انجام شده با امیرسرتیپ خلبان حسن شاه صفی فرماندهی نیروی هوایی ارتش به گفت و گو نشسته ایم .

ضمن تشکر از شما درباره نقش نیروی هوایی در پیروزی انقلاب توضیح دهید.

از شما عزیزان تشکر می کنم که این وقت را در اختیار من گذاشتید تا از این طریق بتوانم با همکاران خودم در پایگاه های شکاری و مناطق هوایی و خانواده های محترم نیروی هوایی ارتش در سراسر کشور اسلامی ارتباط برقرار کنم . با یک نگری عمیق اگر جو خفقان دوران شاهنشاهی را طی سال های آخر پیش از انقلاب در جامعه مخصوصا نیروهای مسلح ترسیم کنیم متوجه خواهیم شد که حضور کارکنان نیروهای مسلح در اجتماعات سیاسی و همراه بودن با مردم یک جرم نابخشیدنی از سوی مقامات مملکتی آن دوره به شمار می آمد. آن روزهایی که رایحه خوش انقلاب در سراسر کشور به مشام می رسید کارکنان نیروی هوایی به دلیل ویژگیهای خاص ماموریت سازمانی و مکان خدمتی شان این رایحه و موهبت را زودتر از سایر نیروهای نظامی استشمام کردند.

رژیم گذشته در بکارگیری مجموعه نیروی انسانی متخصص نیروی هوایی در سطح کلانی سرمایه گذاری کرده بود از جمله اینکه برای تکمیل دوره های پروازی خلبانان و متخصصان نگهداری هواپیما و سامانه های پدافندی به خارج اعزام می شدند. رژیم برای این امر اهدافی را دنبال می کرد بعنوان مثال استجابه فرهنگی کارکنان جوان تحت تاثیر فرهنگ غرب یکی از برنامه های ضد فرهنگی رژیم گذشته بود.

اما خوشبختانه بخش اعظمی از این کارکنان که به خارج اعزام شده بودند از آنجایی که فطرت آنها اعتقادات و عشق به مردم رشید است در اثر جریان انقلاب حتی پیشروتر از بعضی بخشهای مردم به انقلاب پیوستند که در این میان قشرهای مختلف اعم از افسر همافر و درجه داران و کارکنان وظیفه در روند انقلاب باحرکت های مختلف مثل پخش اعلامیه های حضرت امام (ره ) تجمع و اعتصاب غذا برپایی جلسات خصوصی مذهبی اعتراض های جمعی و شرکت در سخنرانی ها در بیشتر پایگاه ها به تحقق انقلاب کمک بزرگی کردند.

فعالیت های ایثارگرانه نیروی هوایی پس از پیروزی انقلاب چگونه تداوم یافت؟

کارکنان نیروی هوایی از لحظه پیروزی انقلاب برای حفظ دستاوردهای این موهبت الهی انقلاب اسلامی همراه با کار و تلاش مضاعف و آماده به خدمت بودن در مقاطع حساس هشت سال دفاع مقدس و دوران سازندگی از آرمانهای انقلاب دفاع کرده اند امروز قدردانی از آن تلاش و ایثارگری کارکنان نیروی هوایی در فراز پیام گهربار رهبر فرزانه انقلاب و فرماندهی معظم کل قوا مبنی بر اطلاق عنوان « کارکنان خوشنام نیروی هوایی » تجلی یافته است .

بالاترین بخش توان عملیاتی رزمی یک تشکیلات نظامی علاوه بر داشتن تجهیزات پیشرفته بکارگیری نیروی انسانی کارآمد متعهد با ایمان و دارای تخصص بالاست تا این تجهیزات بی روح را در جهت انجام ماموریت های محوله به کار گیرند. از آنجایی که اوج استخدام در نیروی هوایی در سال های گذشته بوده است لذا بخشی از نیروهای متخصص ما در فاصله زمانی سال های 80 تا 87 از گردونه خدمت خارج شدند . بنابراین جایگزینی نیروی انسانی با بالابردن بنیه علمی و تخصصی نیروهای جوان اعم از خلبانان و کارکنان تخصصی نگهداری هواپیماها و سایر متخصص ها همتاسازی آنان با نیروهای قدیمی متخصص و با تجربه در اولویت ها بوده است . نیروهای جوان به خدمت گرفته شده در دانشگاه هوایی شهید ستاری فرماندهی آموزش های هوایی شهید خضرایی و همچنین جمعی از دانش آموختگان و کارشناسان مراکز آموزش عالی پس از آموزش های نظامی و تخصصی به جمع آبی پوشان نیروی هوایی می پیوندند. بر اساس برنامه ریزی های بعمل آمده این جوانان در کنار متخصصان بادانش و با تجربه سال های دفاع مقدس و سازندگی قرار می گیرند و از این طریق علاوه بر انتقال تجربیات به نیروهای جوان و تازه نفس و همتاسازی جایگزین نیروهای قدیمی شده و ماموریت های محوله را انجام خواهند داد.

مهم ترین اولویت در نیروی هوایی و در شرایط حاضر چیست؟

اولویت مهم در نیروهای هوایی تاکید بر بهینه سازی و ارتقای سامانه ها و تجهیزات آفندی موجود می باشد. امروزه حتی کشورهای پیشرفته و قدرتمند از لحاظ مالی و تخصصی به دلیل هزینه های هنگفت ساخت و خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی با فناوری پیشرفته جدید را یا در برنامه خود ندارد و بیشتر به دنبال بهینه سازی تجهیزات موجود خود هستند همان گونه که برخی از کشورهای منطقه با ارتقا بخشیدن به سامانه های مختلف هواپیماهای شکاری خود را تا سال 2020 در خط عملیاتی کشورشان قرار داده اند . یقینا راهی که این کشورها می خواهند بروند . ما از قبل انتخاب کرده بودیم و در طول هشت سال دفاع مقدس و دوره بازسازی نهایت تلاش را در این زمینه انجام داده و همچنان به این سیاست اصولی ادامه می دهیم .

همان طوری که می دانید یکی از اصول و ویژگی های انقلاب اسلامی استقلال بر اساس سیاست نه شرقی و نه غربی است لذا نیروی هوایی بر اساس این اصل بنیادین علاوه بر بهره گیری از دانش و تجهیزات پیشرفته روز دنیا با حفظ ماهیت شعار نه شرقی نه غربی از تمامیت ارضی کشور و اهداف انقلاب پاسداری می نماید. طبیعتا برای دو مقوله حفظ امنیت و اقتدار ملی و رسیدن به استقلال و عدم وابستگی باید از فکر توانمندی خلاقیت ها ابداعات و نوآوری های کارکنان جوان ایرانی بهره مند شویم تا دست ما به سوی کشورهای غرب و شرق برای خریدتجهیزات پیشرفته دراز نشود.

ممکن است آن کشورها در مقاطعی ما را تجهیز کنند در مقابل ما را به حال خودمان نمی گذارند و نمی توانیم آن اصالت واقعی انقلابمان را حفظ کنیم بنابراین برای حفظ اصول انقلاب و پاسداری از آرمان های حضرت امام خمینی (ره ) و برآورده نمودن منویات مقام معظم رهبری باید در تمامی ابعاد خودکفا باشیم لذا تا حد ممکن برای عملیاتی بودن تجهیزات آفندی نیروی هوایی از مهارت ها تخصصی ها و توانمندی های کارکنان خوشنام نیروی هوایی ارتش دیگر نیروهای مسلح وزارت دفاع و حتی مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی غیر نظامی در داخل کشور استفاده خواهیم کرد و اگر در بخش هایی احساس نیاز شود می توانیم به طور نسبی از بازار آزاد و بخش هایی که نیازهای ما راتامین کنند استفاده نماییم .

در حال حاضر خرید تسلیحات توسط نیروی هوایی چگونه انجام می شود؟

تهیه و خرید تسلیحات برعهده نیروی هوایی نیست . مهیا نمودن اقلام عمده دفاعی از وظایف وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بر اساس سیاستهای تعیین شده از سوی ستاد فرماندهی کل قواست و قطعا مسئولان وزارت دفاع منکر نیستند که ما به تجهیزات مطابق روز و پیشرفته احتیاج داریم . نیروی هوایی به سبب ماموریت سازمانی خود در صورت رویارویی با حوادث غیرمترقبه تهاجمی باید با حفظ آمادگی و تجهیزات پیشرفته در سریع ترین زمان با خطر مقابله کند اما ما باید تنگناهای اعتبارات مالی را هم لحاظ کنیم و همچنین برای حفظ تمامیت ارضی کشورمان و پاسداری از کیان مقدس جمهوری اسلامی در عین حرکت به سمت خودکفایی و تلاش در جهت قطع وابستگی باید به فکر خرید تجهیزات دفاعی پیشرفته هم باشیم . داشتن تجهیزات پیشرفته و به روز در نیروی هوایی خوب است ولی اگر هم نداشته باشیم با بهینه سازی و ارتقای تجهیزات موجود می توانیم ماموریت های محوله را به خوبی انجام دهیم و اگر این قدرت و توانمندی در نیروهای متخصص وجود داشته باشد یعنی کارکنان متخصص و متعهد بتوانند تسلیحات موجود را مطابق روز نمایند به اعتقاد من که یک خلبان هستم همان کارایی را خواهد داشت که وسایل پیشرفته و به روز دارند. از سوی دیگر درجنگ های امروزه شیوه های قدیمی که خلبان به روی هدف برود و با نشانه روی بصری آن را مورد اصابت قرار دهد منسوخ شده است . خلبان باید از فاصله دور با بهره گیری از مهمات هوشمند و دور ایستا اهداف مورد نظر را منهدم کند. حتی هدفی که مورد اصابت واقع شده است صدای هواپیما را نمی شنود چرا که از فاصله دور بمب و موشک از هواپیما جدا و به سوی هدف شلیک می شود.

اگر جنگ های دو دهه گذشته را بررسی کنید می بینید تاکتیک هر جنگی با جنگ قبلی کاملا متفاوت است . جنگ تحمیلی در عراق علیه کشور ما باجنگی که آمریکا علیه عراق انجام داد دو مقوله کاملا متفاوت است . سلاح ها و تاکتیک ها با هم تفاوت دارند و یا جنگ « کوزوو » منطقه بالکان اخیرا هم در افغانستان می بینید که از سلاح های خاصی استفاده شد. پس نتیجه می گیریم که نباید تمامی هم و غم خودمان را معطوف به خرید تجهیزات و هواپیماهای جدید نماییم بلکه با بهینه نمودن هواپیماهای موجود و بکارگیری سلاح های هوشمند و دور ایستا که بخشی از آن در داخل کشور قابل تامین می باشد و با ارج نهادن به تجربیات ارزشمند خلبانان و متخصصان در هشت سال دفاع مقدس و تلفیق و انتقال تجربیات و تاکتیک های ارزشمند آنان به نیروهای جوان ماموریت های محوله را به خوبی به انجام برسانیم .

ما از جنگ تحمیلی هشت ساله عراق که تمامی دنیا از صدام حمایت می کردند به مدد الهی و ابداعات اختراعات و نوآوری های کارکنان متخصص خودمان با بهینه سازی و تغییر کاربردی و ارتقای بخش های مختلف هواپیماها توانستیم با سربلندی و عزت بیرون بیاییم و یقینا می توانیم با همین هواپیماها و امکانات موجود حتی بدون خرید تجهیزات جدید نیاز عملیاتی مان راتامین کنیم .
ضمن آن که ما با رعایت اصول سیاسی از تجهیزات نوع شرقی هواپیماهای شکاری پیشرفته نیز بهره مندیم . هواپیمای شکاری میگ 29 و سوخو24 که از بهترین و پیشرفته ترین جنگنده ها در دنیا هستند در خدمت نیروی هوایی ارتش می باشند و ما به خوبی از آنها استفاده می کنیم و در سایر موارد پروژه هایی را که معاونت تحقیقات و جهاد خودکفایی نیرو به نوعی در افزایش توان عملیاتی ما موثر بوده با شدت پیگیر هستیم تا پس از ساخت نمونه تحقیقاتی آن را به تولید انبوه برسانیم .

خوشبختانه در این راه نیز ضمن ارتباط و همکاری بامراکز آموزش عالی دانشگاههای معتبر کشور و تجربیات متخصصان نیروی هوایی توانسته ایم انواع بمب ها را ساخته و با فناوری های روز دنیا برخوردار شویم و از آن درجهت بالا بردن توان رزمی نیروهای مسلح و نیروی هوایی استفاده کنیم .

آنچه مشخص است ما احترامی خاص به کشورهای دوست و همسایه خود می گذاریم و تمامیت ارضی آنها برای ما محترم است و حق حاکمیت آنان را محفوظ می داریم .

از سوی دیگر اگر دسیسه ای در منطقه ای به وجود بیاید و کشوری به حریم مرزهای هوایی زمینی و دریایی میهن اسلامی ما تعرض نماید خلبانان و کارکنان نیروی هوایی هوشیار ما آمادگی لازم را دارند که باتمامی قوا با آنها مقابله نمایند. و این صرفا یک ادعا نیست بلکه امری ثابت شده است و ما یک بار این مسئله را در دفاع مقدس تجربه کرده ایم و آن را نشان داده ایم و جهان و جهانیان هم شاید بودند که بعد از هشت سال با مقاومت پایداری و عزم راسخ آحاد مردم به همراه نیروهای مسلح کشور درس فراموش نشدنی به متجاوزان دادند و آنان را برای همیشه از کار خود پشیمان کردند.

البته این بدان معنی نیست که دیگر در منطقه اتفاقی نمی افتد. پاسداران آسمان تمامی تحرکات را در منطقه و مرزهای خودمان دقیقا زیر نظر دارند ما حاضر هستیم که برای ثبات منطقه با کشورهای همجوار همکاری نماییم چرا که معتقد هستیم بدون داشتن متولی و قیم خارجی کشورهای منطقه با همت ملت ها و دولت های خودشان قادر هستند صلح و امنیت و ثبات را در منطقه حفظ نمایند.

در زمینه تامین رفاه کارکنان چه اقداماتی انجام یافته است؟

در زمینه تمهیدات و فعالیت هایی که در زمینه مسائل رفاهی کارکنان این نیرو اقداماتی انجام پذیرفته است با توجه به اینکه نیروی هوایی به سمت جوانگرایی سوق پیدا می کند از برنامه های در اولویت ما در بخش مسکن ساخت خانه هایی در حد متراژ متوسط خواهد بود که امیدوارم با اجرای طرح های مربوطه تا 10 سال آینده مشکل مسکن این نیرو حل شود.

از دغدغه های دیگر من برنامه ریزی وتلاش برای تامین مسکن غیرسازمانی برای کارکنان است . در این زمینه هم قدم های نخست را برداشته ایم و تعاونی های موجود نیروی هوایی در حال ساخت و ساز می باشند. بخشی از تجهیزات مهندسی نیرو با توجه به طرح حکمت دراختیار تعاونی ها قرار گرفته تا علاوه بر کاهش هزینه های اعضا تکمیل پروژه ها را سرعت بخشند.

در بخش تامین اقلام معرفی کارکنان برای کاهش هزینه ها سر نوبت در طول سال اقلامی مانند برنج و روغن و مواد پروتئینی واگذار می شود. همچنین خرید تجهیزات پزشکی برای درمان بیماری های خاص آماده سازی مکانی مناسب جهت اسکان کارکنانی که از پایگاه های سراسر کشور جهت درمان به بیمارستان مرکزی مراجعه می کنند از جمله موارد رفاهی است که بخشی از آنها به اجرا درآمده و امیدواریم بقیه طرح ها در آینده نزدیک اجرا شود.

منبع: جمهوری اسلامی