جاسوسان در به در به دنبال ایران

در حالی که به تازگی چند جاسوس ارتش لهستان در بلاروس دستگیر شده‌اند، برخی منابع از احتمال ارتباط این عملیات‌های جاسوسی با مبادلات نظامی ایران و روسیه خبر می‌دهند.

به گزارش خبرنگار «بازتاب»، «ایتارتاس» روز چهارشنبه گذشته از دستگیری گروهی از جاسوسان سرویس‌های اطلاعاتی ارتش لهستان در بلاروس خبر داد.

«ویکتور وگرا»، رئیس کمیته امنیتی کشور بلاروس گفت: «این شبکه جاسوسی متشکل از چهار تبعه بلاروس و یک تبعه روسیه بود و فعالیت‌های جاسوسی آنان کاملا ثابت شده است».

این افراد اطلاعات استراتژیکی را در مورد سیستم دفاع موشکی مشترک بلاروس ـ روسیه جمع‌آوری کرده بودند و به ویژه علاقمند به سیستم‌ موشک‌های ضدهوایی S-300 بوده‌اند.
به گفته وی، اعترافات افسر روس عضو «KGB» که بازداشت شده است، منجر به دستگیری سایرین شد.

سیستم مورد علاقه لهستان، سیستم موشکی پدافند هوایی S-300 است که در سال‌های اخیر، ایران آن را از روسیه با همکاری بلاروس خریداری کرده است. آمریکا شدیدا به فروش این سیستم پدافندی بسیار دوربرد اعتراض کرده و سعی بر جلوگیری از آن را داشت، لیکن موفق نشد و این سیستم هم‌اکنون در ایران نصب شده است. واضح است که هر اسراری که از این سیستم به دست لهستان بیفتد، سریعا به آمریکا عرضه خواهد شد و احتمالا سازمان جاسوسی لهستان به دستور آمریکا اقدام به تهیه این اطلاعات به خصوص کرده است.

تحلیلگران می‌پرسند، چرا عوامل لهستان از تمام سیستم‌های تهاجمی روسیه، تنها به یک سیستم دفاعی علاقه نشان داده‌اند؟ آیا لهستان برنامه حمله هوایی به بلاروس یا روسیه دارد؟ آنچه مسلم است، این‌که آمریکا از وجود S-300 در ایران نگران است و در ضمن، قطعا برنامه‌هایی برای حمله هوایی به ایران ریخته است، هرچند شاید این برنامه‌ها اجرا نشود.

جالب است که خیانت‌های لهستان در گذشته نیز باعث فاش شدن اسرار سلاح‌های روسیه شده است. برای مثال در اسفند 1331، مارس 1953 یک خلبان لهستانی، هواپیمای جنگنده میگ 15 را از لهستان به دانمارک برد. آمریکایی‌ها پس از آشنایی با اسرار این جت که در زمانی، پیشرفته‌ترین جنگنده روسیه بوده، آن را به لهستان برگرداندند، البته بدون خلبان.

این آشنایی کمک بسیاری به آمریکایی‌ها در جنگ کره کرد. تا آن زمان میگ 15 مشکل بزرگی برای نیروی هوایی آمریکا در کره بود. این سابقه و خوی خوش‌خدمتی لهستانی‌ها به آمریکا این سؤال را پیش می‌آورد که چه کسی بر کارشناسان لهستانی که تعدادی از آنان در زمینه هواپیمایی ایران مشغول به کارند، نظارت می‌کند؟

در حالی که شهروندان آمریکایی در ایران مشغول به کار نیستند، این احتمال کاملا منطقی است که لهستانی‌ها از طرف دیگران به جمع‌آوری اطلاعات حساس، مشغول باشند. همان‌گونه که در عراق این کار را کردند و پس از حمله به عراق، آمریکا رسما از لهستان برای اطلاعاتش در مورد عراق در زمینه هدفیابی در عراق برای حملات هوایی آمریکا تشکر کرد.