مجله هوایی

در نگاه کسانی که پرواز را نمی فهمند هرچه بیشتراوج بگیری کوچکتر دیده می شوید

مجله هوایی

در نگاه کسانی که پرواز را نمی فهمند هرچه بیشتراوج بگیری کوچکتر دیده می شوید

شاهراه مرگ

شاهراه مرگ نام جاده ای است میان کویت و بصره که در آن نیروهای در حال عقب نشینی ارتش عراق مورد حمله جنگنده های آمریکایی قرار گرفتند و به طور کلی نابود شدند . این حادثه طی تهاجم نیروهای ائتلاف در جنگ خلیج فارس و در تاریخ 26-27 فبریه 1991 صورت گرفت . این راه رسماً شاهراه 80 نام دارد و از شهر کویت ( پایتخت کشور کویت ) به سمت شهرک عبدعلی ( کویت ) و از آنجا به صفوان ( عراق ) و در نهایت به بصره میرسد . این جاده در اواخر دهه نود بازسازی شد و در نخستین مراحل تهاجم به عراق در سال 2003 مورد استفاده نیروهای آمریکایی وبریتانیایی قرار گرفت . حمله هوایی در دو بخش جداگانه از شاهراه مرگ اجرا شد : حدود 1400 دستگاه انواع خودرو بر روی بخش اصلی شاهراه در شمال الجهرا ( شاهراه مرگ واقعی به قسمت گفته میشود ) و بیش از 400 دستگاه خودروی دیگر بر روی جاده ی ساحلی به سمت بصره از بین رفتند .
در قسمت اصلی شاهراه ، جنگنده های ائتلاف قسمت جلویی و عقبی ستون بزرگ خودروها را هدف قرار دادند ، بدین ترتیب خودروهای عراقی در تله گرفتار شدند و سربازان چاره ای جز ترک ماشین ها و فرار کردن از منطقه خطر نداشتند . وقتی که خبر نگاران از منطقه بازدید کردند با ستونی پایان ناپذیر از خوردوهای نابود شده ، خسارت دیده و یا رها شده رو به رو شدند ، به همین جهت است که گاهی شاهراه مذبور را مایل مرگبار نیز مینامند . در میان خودروهای منهدم شده ، وسایط نقلیه غیر نظامی ربوده شده از کویتی ها ( مانند ، ماشین های سواری ، کامیون و اتوبوس ) که به وسیله پرسنل ارتش عراق و یا شبه نظامی های فلسطینی ( Plo ) متحد عراق رانده میشد نیز دیده میشود . بیشتر خودروها پیش از حمله اصلی رها شده بودند و بسیاری از آنها صدمات جزیی دیده بودند .
در جاده ساحلی ، خودروهای نیروهای نخبه گارد ریاست جمهوری عراق در منطقه ای وسیع و در دسته های کوچک نابود شدند . گارد ریاست جمهوری در این منطقه مورد حمله نیروهای زمینی ائتلاف ، شامل عناصری از لشگر سوم زرهی آمریکا ( با تانکهای آبرامز ) قرار گرفتند . این خودروها همگی نظامی و متعلق به لشگر یک گارد ریاست جمهوری عراق ، موسوم به لشگر حمورابی بودند و تقریباً همه آنها به طور کامل منهدم شده بودند .
اینکه چرا نیروهای عراقی همراه با اسرای جنگی ، اسرای سیاسی و پناهندگان فلسطینی اینچنین بی نظم و بدون پشتیبانی به عقب نشینی پرداختند تا مدتها موضوع بحث و گفتگوی تحلیلگران جنگ بود . بعضی معتقد هستند که سربازان در حال بازگشت از کویت در حال تدارک شورشی در جهت برانداختن حکومت وقت عراق بودند و بمباران آنها تنها باعث شد که عمر رژیم بعث طولانی تر گردد .
طی مدت عملیات طوفان صحرا هیچ گزارشگر و یا رسانه ای موفق به دیدن منطقه نبرد نشد . تمام تصاویر و گزارشهای دراماتیک نمایانگر خودروهای در آتش سوخته و منهدم شده یک ماه پس از اتمام عملیات به نمایش گذاشته شدند . بعضی از شاهدان از بمباران آمریکایی ها با عنوان جنایت جنگی یاد میکنند ، بمباران تعمدی در امتداد شاهراه ، جایی که نیروهای در حال فرار که دیگر توانایی جنگیدن نداشتند را در معرکه ای از بمب و آتش گرفتار کرد و موجب کشتار سربازان ارتش عراق شد .
با وجود این ، نظامیان آمریکایی اظهار میکنند که تنها تعدادی جنازه در لاشه ی خودروها یافت شده و اکثر اشغالگران زمانی که جاده را غیر قابل عبور دیدند خودروهای خود را در جاده رها ساخته و گریخته اند .

رابرت فیسک خبرنگار روزنامه ایندیپندنس که پس از وقوع بمباران در محل حاضر شده بود در کتابش با عنوان نبرد بزرگ تمدن شرح میدهد که طی کیلومترها مسافت ، خودروهای نظامی و غیر نظامی آسیب دیده از بمباران و بقایای سوخته اجساد سربازان دیده میشدند که در شلوغی ناشی از راهبندان شاهراه 80 گیر افتاده بودند . او این طور شرح میدهد : " من اینجا ( شاهراه مرگ ) جسد صدها تن از سربازان عراقی را میبینم ، باید هزاران نفر از عراقی ها اینجا کشته شده باشند . "
بر اساس اظهارات رییس ستاد مشترک ارتش و وزیر دفاع سابق آمریکا ، آقای کالین پاول صحنه های قتل عام " نمایش تیراندازی " به منزله پایان عملیات متخاصمانه بعد از آزادسازی کویت بود . 

 

  

 
   
منبع:سایت دانشجو






نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد